Grécko bude možno potrebovať ďalšie peniaze

20.08.2013 Celý región

Ahrensburg 20. augusta (TASR) - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dnes pripustil, že Grécko bude potrebovať tretí záchranný balík. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pre Grécko bude potrebné prijať ďalší program," povedal Schäuble v rámci predvolebnej kampane v severonemeckom meste Ahrensburg. To môže byť pre súčasnú vládu veľmi nepopulárne, najmä v situácii, keď je len päť týždňov pred parlamentnými voľbami.

Vyhlásenie Schäubleho je omnoho jednoznačnejšie než signály zo strany kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa snaží pred voľbami (22. septembra) nepodráždiť voličov. Schäuble síce už pred časom naznačil, že medzinárodní veritelia budú pravdepodobne musieť pouvažovať o novej pomoci pre Grécko potom, ako sa súčasný záchranný program koncom roka 2014 ukončí, nikdy však takýto krok doteraz neoznačil ako nevyhnutný. Dnešné vyhlásenie je podľa Reuters v tomto smere zmenou. Minister ale zároveň upozornil, že k ďalšiemu odpísaniu dlhov Grécka nedôjde.

V júli Atény získali ďalšiu tranžu záchranného úveru od medzinárodných veriteľov vo výške 5,8 miliardy eur. Ďalšiu 1 miliardu eur by mali Gréci dostať v októbri, podmienkou je však pokračovanie v dohodnutých reformách.

Medzinárodní veritelia známi pod označením Trojka (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) by mali prísť do Atén na jeseň, aby zhodnotili, či grécka vláda bude musieť prijať ďalšie úsporné opatrenia s cieľom splniť rozpočtové ciele v období 2015 - 2016.

O týchto záležitostiach by mal tento týždeň hovoriť s predstaviteľmi Grécka člen Výkonnej rady ECB Jörg Asmussen, ktorý pricestuje do Atén v stredu 21. augusta. Stretnúť by sa mal s guvernérom gréckej centrálnej banky Jorgosom Provopulosom, ministrom financií Jannisom Sturnarasom a šéfom najväčšej gréckej banky National Bank of Greece Jorgosom Zaniasom.
 

Vyberte región